Skip to main content

Wordt u al geholpen?


re you being served? Wie kent deze Britse, komische serie niet? In de jaren zeventig en tachtig stond in veel Haagse woonkamers de televisie aan wanneer er door de TROS weer een aflevering werd uitgezonden van deze serie, die in Nederland bekend stond als Wordt u al geholpen? We keken massaal naar de doldwaze avonturen van een aantal werknemers op de afdeling dames- en herenkleding van het fictieve Londense warenhuis Grace Brothers. Als kleine jongen zat ik samen met mijn ouders en zus ook voor de buis als de welbekende openingstune werd ingezet om vervolgens een klein half uur ongecompliceerd te genieten. Met name de vrolijke junior verkoper mister Humphries, de hooghartige afdelings-chef captain Peacock en de dubbelzinnige hoofd--verkoopster misses Slocombe zorgden voor veel hilariteit. Het was onderbroekenlol van de bovenste plank, waarbij schuine grappen en toespelingen veelvuldig over de toonbank werden geslingerd.

Een vergelijkbaar modewarenhuis als Grace Brothers was de chique Haagse winkel Maison de Bonneterie. Toen in 2014 de deuren voorgoed werden gesloten, trok de Haagse cabaretier Sjaak Bral een vergelijking door te zeggen dat het laatste stukje Are you being served? hiermee verdwijnt uit Den Haag. Zeker in de begintijd kenden de personeelsleden een hiërarchische rolverdeling. Of grappen over dames- en herenondergoed ook in de Bonneterie over de toonbank zijn gegaan, vermeldt de historie niet. Wel dat in 1889 de eerste zaak in Amsterdam werd geopend door de van oorsprong Duitse eigenaar Joseph Cohen. Zes jaar later gevolgd door een Haagse vestiging aan de Gravenstraat. In 1913 werd het karakteristieke pand met monumentale status gebouwd tegenover het oudste winkelcentrum van Nederland, de Passage, die in 1885 in gebruik was genomen. Inmiddels had koningin Wilhelmina het predicaat Hofleverancier afgegeven aan het modewarenhuis. Met een clientèle van gegoede Hagenaars werd de Maison de Bonneterie aan de Gravenstraat een begrip in Den Haag. Voor een deel van de Haagse bevolking welteverstaan, want de gewone man had er weinig te zoeken. Die kocht zijn boven- en onderkleding bij de vele confectiewinkels in de buurt. In veel gezinnen koos men ervoor om zelf met naald, draad en een lap stof aan de slag te gaan. Sommige vrouwen verdienden wat bij als naaister. Achter de naaimachine werden dan de mooiste jurken, broeken en kostuums gemaakt. Maar ook herstel- en verstelwerk werd verricht. De benodigde materialen werden gehaald op de markt of in de vele manufacturenwinkels die Den Haag toen rijk was. Naast kleding werden allerlei soorten en maten linnen, katoenen, wollen en zijden stoffen verkocht. Maar men kon er ook terecht voor naalden, garens, knopen en ritssluitingen. 

In de jaren zestig bevindt zich op de Goeverneurlaan de manufacturenwinkel van eigenaresse mevrouw E.C. Buskus-Herman. Op 11 december 1962 komt de zaak op spectaculaire wijze in het nieuws. Het is een regenachtige en frisse dinsdagochtend. De Goeverneurlaan maakt zich op voor een nieuwe dag, wanneer een lege tankwagen van oliemaatschappij Caltex, bestuurd door de 33-jarige G.T. van der K., uit Den Haag de straat inrijdt. Bij het nemen van een bocht verliest de jonge bestuurder de macht over zijn stuur zodra de wielen van zijn voertuig geen vat meer hebben op het gladde asfalt. De tankwagen slipt weg en is niet onder controle te krijgen. De zware wagen glijdt enkele meters door over een middenberm. Een verkeerszuil wordt omvergereden en een personenauto wordt van zijn plaats gedrukt. Met de eindbestemming in zicht dendert het gevaarte nog een aantal seconden en meters door. Met veel kracht rijdt de tankwagen via de etalage van de manufacturenwinkel naar binnen om vervolgens met de bumper tegen de toonbank tot stilstand te komen. De bewoners van het pand, die in een achterkamertje in bed liggen, schrikken wakker van het enorme kabaal. Als ze de winkel binnenlopen zien ze een enorme ravage. De neus van de tankwagen is bedolven onder klosjes garen, sokken, damesondergoed en lappen stof. De chauffeur komt op een onbetekenend schrammetje na met de schrik vrij. Persoonlijke ongelukken deden zich verder niet voor. “Een geluk dat de auto niet twee meter verder is geslipt”, zegt de 64-jarige filiaalhoudster mevrouw E.C. Buskes-Herman. “Dan was hij door de gevel van de slaapkamer op ons bed terecht gekomen.” Vervolgens constateerde ze teleurgesteld dat de kerstetalage er nu bij in zou schieten. 


Details

  • Schrijver

    Jan Kaffa
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Caltex tankwagen die de manifacturenwinkel aan de Goeverneurlaan inreed, 1962. Fotoburo Meyer, Collectie Haags Gemeentearchief
  • Editie

    23-2021

Meest gelezen artikelen