Skip to main content

Korfbalvereniging Achilles werd Sellicha


Op zondag 1 oktober 1922 besloten elf jongelui de Haagsche Korfbal Vereniging Achilles op te richten ten huize van Theo Lange (een van de elf oprichters). Daarbij moeten we bedenken dat het feitelijk om een groepje Haagse pubers ging van vijftien tot achttien jaar, zeg maar de categorie junioren. Op 22 oktober vond ten huize van Rut van der Veen de formele oprichting plaats op de Ieplaan 85a. Een grote stimulans was het, dat nog vóór de officiële oprichting een vriendschappelijke wedstrijd tegen G.K.V. in een 2-0 overwinning eindigde. De eerste Achilles-goal ooit werd gemaakt door medeoprichter Cor Wiersma, een Waldeck Pyrmontkade-scholier die later hoogleraar in Pasadena, Californië werd.

Achilles locaties

De “Leeuwen” (onze geuzennaam) hebben een zwervend bestaan gehad in Den Haag. In de periode 1922–1925 werd er gekorfbald op de Daal en Bergselaan. Het korfbalmateriaal werd ter beschikking gesteld door een nieuw lid dat via zakelijke connecties van directe familie de benodigde spullen kon lenen. De vader van Jeanne de Wit bouwde voor de jonge vereniging een keet, die behalve als materiaalhok ook als kleedgelegenheid dienst kon doen. Tijd om te verhuizen naar de Segbroekpolder, een terrein waar nu de Vliegenvangerlaan is (1925-1928). Op de Hoek van Hollandlaan (1928–30 sept 1933) werd een gedeelte van het daarachter gelegen weiland aan de voet van de duinen gehuurd van een boer, helaas zonder kleedgelegenheid. De volgende verhuizing naar de Hanenburglaan (1 okt 1933–1936) beviel goed. Achilles kreeg daar een mooie kleedgelegenheid met stromend (koud!) water. De locatie kreeg de bijnaam ‘De Kuif’. Na de nodige omzwervingen nestelden wij ons op het Pomonaplein (1 sept 1936 – 1939) om vervolgens ten gevolge van de mobilisatie het Pomonaplein te verlaten. Het werd door de militairen als oorlogsterrein verklaard. Er werden zelfs loopgraven aangelegd. De nieuwe stek werd betrokken. Na veel moeite kreeg Achilles het medegebruik van een voetbalveld van de Sportclub Haagsche Courant, dat aan de Savornin Lohmanlaan was gelegen tegenover het huidige Quick-veld (1939-1940).

In 1940 moest Achilles weer zijn biezen pakken en vond verhuizing plaats naar het Stokroosplein. Wegens puinstorting op het Stokroosplein liet het zich aanzien dat Achilles in 1942 voor de zoveelste keer naar een ander terrein moest omzien, maar gelukkig liep dat met een sisser af. De terugkeer naar het Pomonaplein/de Mient op 2 april ging daar gepaard met de ingebruikname van een nieuwe kleedgelegenheid (10.000 gulden!). Uit de Leeuwenkrabbels van 1 maart 1950: In de maanden April tot en met September zal echter des Zondagmorgens tot 12 uur een gedeelte van het terrein ter beschikking staan van een kaatsclub.

Naamswijziging

Mogelijk zal niet iedere Hagenaar ervan op de hoogte zijn dat er twee korfbalclubs in Nederland zijn met dezelfde naam… Achilles. En dat had grote consequenties voor de Hagenaars. Maar bij de pakken neerzitten deden zij absoluut niet! C.K.V. Achilles ontstond uit een gymnastiekvereniging.
In 1920 besloot de vereniging dat mannen en vrouwen ook samen mochten sporten. Van daaruit is men gaan korfballen en zo ontstond de Almelose club. Eerst als onderafdeling van de gymnastiek, daarna als zelfstandige vereniging. De korfballers in Den Haag konden niet bevroeden dat in 1929 de naam Achilles niet meer was toegestaan. De N.K.B (Nederlandsche Korfbal Bond) bepaalde dat de korfballers in Den Haag op zoek moesten naar een nieuwe naam. Een bittere pil, maar bij de pakken neerzitten was geen optie. Er moest een nieuwe naam komen en onder de bezielende leiding van Ru Jonkman werden er stembusformulieren gemaakt. De winnaar werd door het bestuur een mooie prijs in het vooruitzicht gesteld; een boek naar vrije keus!

De Achillanen gaan stemmen

‘Beste Menschen’, schreef secretaris Ru Jonkman. ‘Het is jullie niet geheel en al onbekend dat wij waarschijnlijk voor de langste tijd de naam Achilles gevoerd hebben. Ik zeg ‘waarschijnlijk’ omdat er nog een geringe kans bestaat dat de N.K.B. ons zal toestaan deze te behouden. Deze kans is echter zo klein, dat wij hem praktisch gesproken kunnen verwaarloozen. Daar wij bij de te verwachten weigering, het nieuwe jaar in moeten gaan met een nieuwe naam komt het ons gewenscht voor, hiervoor tijdig maatregelen te treffen en komen wij met het volgende bij jullie: Wij vinden het beter, dat de leden hier geheel en al de vrije keus in hebben en schrijven daarom een prijsvraag uit.’ (augustus 1929)

Van Achilles naar Sellicha en weer terug

Toen Achilles in 1929 naar de N.K.B. promoveerde, moest de naam van de club worden veranderd. De N.K.B. vond dat de eerste rechten op de naam Achilles in Almelo lagen. Dit probleem speelde niet bij de H.K.B. (de Haagsche Korfbal Bond) waarin we voor onze promotie uitkwamen. Een pluim voor de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de betrokken Achillianen! Achter de schermen is er richting de N.K.B het nodige werk verricht door Wim Fortanier. Hij kwam op het idee de lettervolgorde om te draaien; Achilles werd zo Sellicha. Wim gaf de eer van deze vondst aan zijn echtgenote Jeanne.

Op 18 februari 1935 vond een ontmoeting plaats in het gebouw der Bloemendaalse Studentenvereniging Lage Duin. Wim Fortanier en N.K.B.-voorzitter Wilson, die het stokje had overgenomen van Nico Broekhuysen (de uitvinder van het korfbal), hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat binnen niet al te lange tijd de Haagse korfbalclub Sellicha spoedig zijn oorspronkelijke naam zou terugkrijgen. En een kleine twee maanden later, op 6 april 1935 (het 12,5–jarig jubileum) kregen wij onze naam weer terug. Achilles kreeg de letter (H) als toevoeging. Vele jaren later werd dat (Hg). Het terugkrijgen van de echte naam was in hoge mate te danken aan Wim Fortanier en Harry Stempels, die niets onbeproefd hadden gelaten dit gedaan te krijgen. 

De Almelose voorzitter Harm Eenkhoorn en ondergetekende hebben elkaar veelvuldig gesproken. Hebben de twee clubs ooit wedstrijden tegen elkaar gespeeld? Het bewijs heb ik, als Clubarchivaris van H.K.V. Achilles, nog niet gevonden. Een wedstrijd tussen deze twee Griekse helden levert ongetwijfeld spektakel op.

 


Details

  • Schrijver

    Harald Braakman
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    15 mei 1927 Achilles 1 en 3 GKV Series
  • Editie

    16-2020

Meest gelezen artikelen