Skip to main content

Herinneringen aan de oecumenische MEAO


Vanaf medio 1971 tot medio 1974 heb ik de oecumenische MEAO aan de Weesperstraat 85 bezocht. Daarvoor volgde ik de MULO, aan de Benedictus MULO te Rijswijk. Dit gebouw staat er nog, maar wordt nu gebruikt door culturele organisatie Trias. De MEAO bestond nog maar kort en het was toen pas recent gevestigd aan de Weesperstraat. Het zat in de meest westelijke vleugel van een carré aan schoolgebouwen, met binnenin een gigantisch grasveld waar de buitensporten op plaatsvonden. Helaas is de vleugel Weesperstraat 85/ Hilversumsestraat begin jaren negentig gesloopt en vervangen door woningbouw. Onze naaste buur destijds, de Anne Frank Mavo (gevestigd op nummer 87) is er ook niet meer. Het pand uit 1931 bestaat nog wel en wordt nu gebruikt door welzijnsorganisatie Middin.

Werkweek in het buitenland

Op de MEAO kon je na een gemeenschappelijk basisjaar kiezen uit de volgende drie richtingen: bedrijfsadministratie, juridisch of secretarieel. Deze laatste richting werd het meest gekozen door de dames, die toen ondervertegenwoordigd waren. Aangezien het vak rekenen mij wel lag, koos ik voor de richting bedrijfsadministratie. Het was een gezellige school, wat onder andere bleek uit de ‘scholieren top 15’ die door klas 2A - waarin ik toen zat - was ingediend en werd uitgezonden op radio Veronica door Rob Out. Er werd zelfs een werkweek in het buitenland georganiseerd en voor mij was de bestemming Munster in Duitsland. Ons groepje van drie personen moest hier een detailhandel bezoeken en er vervolgens een verslag in het Duits van maken. Al die verslagen zijn uiteindelijk gebundeld in het boekje Münster Zeitung. Ik kan mij nog herinneren dat het weer erg onstuimig was; net voordat wij naar Duitsland afreisden, was het zendschip Veronica aan de grond gelopen op het strand bij Scheveningen (op 2 april 1973). De leraar Duits, Hans van Nieuwkerk, had er veel energie in gestoken om deze werkweek te organiseren.

Stage bij NSEM

In het tweede jaar werd er van je verwacht dat je gedurende een periode van zes weken stage zou lopen. Ik kwam terecht bij de Nederlandsche Standard Electric Maatschappij (NSEM, onderdeel van het ITT-concern). Deze was toen gevestigd aan de 1e Van der Kunstraat 288-292, waar telefooncentrales werden vervaardigd. Ik moest kostprijsberekeningen maken op basis van overzichten van de benodigde onderdelen. Er werd al gebruikgemaakt van een eenvoudige computer met magneetkaarten, waar ook de gegevens op werden uitgeprint. Het kantoorgebouw van NSEM uit 1967 veranderde na een grootscheepse renovatie (afgerond in 1990) in complex De Pionier. Aanvankelijk voor de verhuurd van kantoorruimte en nu worden er kamers verhuurd aan studenten.

Schoolfeesten

Ik weet nog dat tijdens mijn studieperiode een klasgenoot van mij een wedstrijd won met de naam ‘Tinbergen college voor de oecumenische MEAO’, naar de econoom Jan Tinbergen die in 1969 de Nobelprijs voor economie ontving. In het derde studiejaar koos ik voor de vrije richting, de bedrijfs-administratieve richting met één extra vak, waarvan ik meen dat dit Duits was. Die richting bood de beste mogelijkheden voor doorstuderen aan de lerarenopleiding of HEAO. Van de schoolfeesten herinner ik mij dat er dan een andere school werd uitgenodigd waar meer dames opzaten. Die schoolfeesten werden georganiseerd op andere locaties, zoals op Duinrell en in dansgelegenheid De Marathon (eind jaren 40 opgezet door de familie Ooms aan het einde van de De Savornin Lohmanlaan en in 1972 verhuisd naar de Wijndaelerweg in Ockenburgh).

Wat verder nog

Wat mij verder nog helder voor de geest staat is dat je op de MEAO een diploma blind typen kon halen. Dit is mij helaas nooit gelukt, waar ik in dit digitale tijdperk nog weleens spijt van heb. Daarnaast werd er op een gegeven moment een talenpracticum ingevoerd. In de pauzes werd het zogeheten kaartspel ‘bluffen’ gespeeld, waarbij menigeen wat extra dubbeltjes kon verdienen. Vlakbij het schoolgebouw was een koffietent, die regelmatig door studenten werd bezocht voor een broodje bal of kroket en een kop koffie, en waar we wat speelden met de eenarmige bandiet. Mijn herinneringen aan de leerkrachten is dat ze goed waren, maar wel streng, wat nog weleens strafwerk opleverde in de vorm van aanvegen van de gang of aanverwante schoonmaakactiviteiten.

Tot slot

In de jaren tachtig ben ik nog een keer teruggekeerd op de MEAO aan de Weesperstraat op verzoek van huidig directeur Hans van Nieuwkerk. Dit om de studenten te informeren over de mogelijkheden met het MEAO-diploma. Na de MEAO en militaire dienst volgde ik de HEAO-opleiding Bedrijfs-Informatica (aan de Hogere Economische School J. van Zwijndregt aan het einde van de Beeklaan, waarvan het pand er nog staat, maar de HEAO is opgegaan in de Haagse Hogeschool). Ik werkte toen enkele jaren bij het Dr. Reinoud Computercentrum van PTT in Leidschendam als systeemontwikkelaar. Daarnaast studeerde ik als avondstudent Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit. De basis voor al dit doorstuderen was toch gelegd op de MEAO. Begin 21ste eeuw is het Tinbergencollege opgegaan in het Mondriaan college. Hans van Nieuwkerk was ook een van de directeuren van dit nieuwe MBO-college. Ik kan niet anders dan opmerken dat in de afgelopen vijftig jaar er zowel in het onderwijs als in de huisvesting van scholen en bedrijven een en ander is veranderd…


Details

  • Schrijver

    Piet Goeyenbier
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    De ingang van MEAO, Weesperstraat 85. Foto: H. van Nieuwkerk (oud-docent Duits en directeur MEAO Tinbergen college)
  • Editie

    25-2020

Meest gelezen artikelen