Skip to main content

Koninklijke huwelijken in de Grote Kerk


In onze Haagse Grote Kerk vinden regelmatig vrolijke evenementen plaats, zoals het Bierproeffestival en het International Whisky Festival. Maar de kerk is ook het toneel voor meer plechtige gebeurtenissen: de inzegening van prinselijke en koninklijke huwelijken.


Prinses Louise

Een generatie verder voltrekt op 14 oktober 1790 het huwelijk van Prinses Louise van Oranje-Nassau met Karel van Brunswijk-Wolffenbüttel. Deze zoon van een hertog had een slechte gezondheid en was zwakbegaafd. Maar zijn vader had geholpen om stadhouder Willem V, de vader van Louise, aan de macht te houden. En die daad verdiende een beloning, ook als het echte offer door de dochter moest worden gebracht. Het huwelijk bleef kinderloos. Hierna zijn er een tijd lang geen koninklijke huwelijken in de Grote Kerk geweest. De koningen Willem I, II en III gingen hun bruiden ‘halen’. Dat wil zeggen dat ze trouwden in het land van hun echtgenotes.

Prinses Juliana

Op 7 januari 1937 was in de Grote Kerk de inzegening van het huwelijk van prinses Juliana met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Het paar kreeg natuurlijk veel felicitaties per post. Waaronder een foto, afkomstig van juffrouw Brouwer van de eerste klas van de Bethelschool uit Rotterdam. Twee van haar leerlingen staan verkleed als koninklijk bruidspaar op de foto. Links hangt een lijstje met een echte huwelijksfoto. Of juffrouw Brouwer de foto zelf gemaakt heeft, is niet bekend.

Prins Constantijn

Het huwelijk van Prins Constantijn met Laurentien Brinkhorst werd op 19 mei 2001 in de Grote of St. Jacobskerk ingezegend. De volgende generatie van de familie van Oranje-Nassau is nog niet op huwbare leeftijd, dus als ze al gaan kiezen voor de Haagse Grote Kerk gaat dat nog even duren.

Prinses Carolina

Op 5 maart 1760 trouwde prinses Carolina van Oranje-Nassau in de Grote Kerk met Karel Christiaan van Nassau Weilburg. Carolina was de dochter van Stadhouder Willem IV en zuster van de latere Willem V. Het stadhouderschap was in haar tijd erfelijk, ook in de vrouwelijke lijn. Omdat haar broer nog heel jong was en de kindersterfte in die tijd hoog, was er dus een reële kans dat zij haar vader op zou volgen. Zij was gereformeerd, maar haar aanstaande was Luthers en dat vond de Staten-Generaal reden om het huwelijk niet goed te keuren. Toch zijn ze getrouwd en met een productief gevolg. Ze had vijftien zwangerschappen en zes van haar kinderen bereikten de volwassen leeftijd. Van deze kinderen stammen diverse koningshuizen in Europa af.

Koningin Wilhelmina

In 1901 was het dan weer zover. Koningin Wilhelmina trouwde op 7 februari met hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Het vroor op deze huwelijksdag, maar de zon scheen, zodat het niet koud aanvoelde. Het was de eerste keer dat de Gouden Koets werd gebruikt. Wilhelmina heeft deze koets van de stad Amsterdam als cadeau gekregen voor haar inhuldiging en ze is hem ook pas in 1901 gaan gebruiken op Prinsjesdag.

Prinses Margriet

Wat recenter is het huwelijk van Prinses Margriet. Zij trouwde op 10 januari 1967 met Pieter van Vollenhoven. Zij was het eerste Nederlandse koningskind dat trouwde met een burger.


Details

  • Schrijver

    Jacqueline Alders
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Huwelijk Juliana en Bernhard - Het geheugen van Nederland - Wiel van der Randen
  • Editie

    16-2020

Meest gelezen artikelen