Skip to main content

Nostalgie bij Jero Papierwarenfabriek


Het Italiaanse familiebedrijf Jero in Den Haag produceert sinds 1913 papierwaren, waaronder schaaltjes voor vlees- en zoetwaren en taart-, broodjes- en fruitverpakkingen. Nostalgie voert de boventoon bij ‘een van de parels in de Haagse Binckhorst’.

Zodra je het pand van de Jero Papierwarenfabriek aan de Komeetweg op Industrieterrein de Binckhorst betreedt, word je overrompeld door het pakkende ritme van oude mechanische schaaltjesmachines. De hoge, lichte fabriekshal, het interieur met oude posters, inclusief het kantoorgedeelte, de lijm-, snij- en vouwmachines, alles ademt hier nog de sfeer van de vijftiger jaren. Toegegeven, het is dan ook eerder een museumcomplex dan een papierwarenfabriek. Kortom, een decor waar onder de bezielende leiding van bedrijfsleider Sandro Bruti ook nog heerlijk Italiaans kan worden geluncht en waar af en toe culturele evenementen plaatshebben via zijn stichting Dramtune. 

Schrijfmachine

In de fabriekshal staan zo’n tien schaaltjesmachines te stampen alsof ze zo uit een industriële Efteling komen. Sommige mensen komen hier binnen en vragen zich af of ze in de maling worden genomen. “Het machine-park is oud, maar functioneert optimaal en levert nog steeds kwaliteit af. Waarom zou je het vervangen als je er mee uit de voeten kunt?”, verduidelijkt Sandro. In het aangrenzende directiekantoor tref je geen computers of eigentijdse telefoons aan. Rekeningen, vrachtbrieven en orders worden gewoon getypt op een oude schrijfmachine en de bakelieten telefoons doen hun werk. De aantallen en ordernummers van bestellingen worden dus gewoon telefonisch doorgegeven, vergezeld van een gezellig praatje. “Dat is vooral snel en o zo makkelijk”, vertelt Sandro enthousiast.

Klantenbinding

Jero wordt in de volksmond een parel van de Haagse Binckhorst genoemd en is niet alleen bekend bij de vaste klanten, maar ook bij veel Haagse stadsgenoten. Sandro verklaart: “Aan marke-ting doen wij niet, dus dat scheelt budget. Aan klantenbinding daarentegen wel. Het is mond-tot-mondreclame en veel opdrachten worden ons gegund. De contacten zijn veelal persoonlijk en dat werkt prima.” Terwijl Sandro uitjes aan het fruiten is voor de dagelijkse lunch die uit verse pasta en sla bestaat, zegt hij: “Wij zijn het enige papierwarenbedrijf - in Nederlandse handen - dat deze kartonnen schaaltjes nog kan maken. Het waren er ooit zes. Het grappige is dat in het kader van het milieu - nu het gebruik van kunststof steeds meer onder druk komt te staan - er weer een nieuwe vraag is naar onze kartonnen schaaltjes voor vleeswaren en dergelijke. Karton is uiteindelijk een mooi product, deels vervaardigd uit aardappelmeel en goed recyclebaar.” Ooit werkten er bij Jero zo’n dertig mensen. Dat was de tijd dat de kartonnen schaaltjes vooral werden gebruikt in de vleeswarenindustrie, bij slagerijen en voor de automaten in cafetaria. “We hadden klanten als KADI, de inkoopvereniging voor Defensie en Philips, die kartonnen schaaltjes en fruitmanden bij ons bestelden. Orders die vergelijkbaar zijn met onze hele jaaromzet nu.” 

Betrouwbaar

“De schaaltjesmachines heeft mijn grootvader door twee Jero-ingenieurs laten tekenen en die zijn vervolgens door de Leidsche Machinefabriek gebouwd. Het zijn mechanische machines, die precies doen wat ze moeten doen. Je kunt goed horen wanneer een machine niet lekker loopt. Het ritme is er dan uit. Dan is er meestal sprake van een defecte lager of uitgelopen as, allemaal te repareren. Soms breekt een leren aandrijfriem, maar dan hebben we het ook wel gehad. Kortom, zeer betrouwbaar om mee te werken. Bovendien zijn er op dit moment geen betere machines voorhanden. Sneller kan toch niet, want de schaaltjes hebben hun opwarmtijd nodig om het karton te kunnen buigen in de gewenste vorm. Er is dus geen enkele noodzaak om de machines te vervangen.” 

Aantrekkingskracht 

De prefab fabriekshal - opgetrokken uit voormalige DDR prefab elementen - heeft een kenmerkende architectuur en een enorme aantrekkingskracht op vakgenoten en geïnteresseerden, onder wie Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij, oud-wethouder (2014-2018) en oud-burgemeester (2008-2017) Jozias van Aartsen, voormalig politicus voor de VVD, die hier al meerdere keren met een gezelschap zijn komen lunchen. “Onlangs kregen wij bezoek van Hansjörg Stickel, directeur van het Duitse Hosti International - met honderden medewerkers een der grootste papteller-fabrieken ter wereld. Hij kwam langs om ons bedrijf te leren kennen en was meteen verkocht. Sindsdien onderhouden we een aangenaam contact, waarbij het niet alleen over papier gaat, maar ook over andere zaken, zoals Italiaanse pasta en de culturele evenementen die bij Jero hebben plaatsgehad. Stickel ervaart Jero als een soort industrieel jaren vijftigschilderij. Hij gaf aan dat zij ook ooit zo begonnen waren en voelde zich door dit bezoek verbonden met zijn eigen voorvaderen in hun inmiddels naar zijn zeggen uit z’n voegen gegroeide familie-bedrijf.”

Toekomst 

Hoe Sandro de toekomst ziet? “We gaan gewoon vol goede moed door met waar wij mee bezig zijn. Iedereen is gemoti-veerd en gaat met plezier en vol trots naar zijn werk. Daarbij zijn wij ons ook zeker bewust van het milieu en let wel: niets weggooien is uiteindelijk ook duurzaam! Verder maken de incidentele lunches, diners, theater-, dans- en muziek-evenementen Jero nog mooier.” 

Geschiedenis

Papierwarenfabriek Jero is in 1913 te Amsterdam opgericht door de Pools-Joodse familie Jerozolimsky. Net voor de Tweede Wereld-oorlog verkocht deze familie het bedrijf aan een tussenpersoon en is zij naar verluidt naar de Verenigde Staten vertrokken. De opa van Sandro en Natascha Bruti, Jacob van Vianen, kocht het Amsterdamse bedrijf kort na de bevrijding, samen met de joodse compagnon Kurz en zette de papierwarenfabriek in Den Haag voort in de Cilliersstraat. 

In 1951 verhuist Jero naar de dan net opgeleverde panden aan de Komeetweg. Eind jaren vijftig is Jacob van Vianen de enige eigenaar, nadat Kurz eruit was uitgestapt. Als hij in 1970 overlijdt, nemen zijn dochter Hendrika en zijn Italiaanse schoonzoon Urbano Bruti de zaak over. Door de opkomst van kunststof en supermarkten verminderde de vraag naar de kartonnen producten en kalfde het bedrijf af naar vijf man. Inmiddels hebben directeur Urbano en zoon Sandro de leiding over het bedrijf. Verder werken er nog Sandro’s zus Natascha, zijn moeder Hendrika en Jan Goedhardt (niet op foto’s). 


Details

  • Schrijver

    Marcel van Duijn
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Medewerkers van Jero v.l.n.r Sandro (54), Natascha (46), Hendrika (78) en Urbano (82)
  • Editie

    05-2024

Meest gelezen artikelen