Skip to main content

Recept: Indische balletjes


De ballen van Rick of de ballen van Miep?

Indische balletjes, dat wel dus...

Het is eind april, nog steeds corona en een anderhalve meter samenleving. Uit eten gaan is er helaas nog niet bij en gelukkig hebben wij het druk met portretjes tekenen. Zo druk dat we dit stukje bijna waren vergeten. Vorige keer hebben we lezers van De Haagse Tijden opgeroepen om oude familierecepten in te sturen. Je kent het wel, die lekkere appeltaart die je oma zeventig jaar geleden al maakte en die de hele familie nog steeds maakt. Voor deze aflevering hebben we de Indische ballen van Rick uitgekozen.

Ballen van Miep

Bij Rick (tekening) in de familie heten deze balletjes ‘de ballen van Miep’. En wel hierom; Na de Japanse capitulatie kwam Miep, een vriendin van Ricks moeder, als weduwe terug in Nederland. Via een contactadvertentie zocht en vond zij een nieuwe partner. Al snel na hun huwelijk bleek dat haar nieuwe liefde op mannen viel en eigenlijk dus een huishoudster had getrouwd. 

Toen Miep op een feestje voor de eerste keer deze Indische balletjes tevoorschijn toverde zeiden haar vriendinnen: 
“Miep, jij hebt ook ballen en ze smaken heerlijk!”. Zo leven deze balletjes nog steeds voort als ‘de ballen van Miep’.

Het recept voor twee personen

In 2007 is dit recept al eerder gepubliceerd in het AD en in het boekje Culinair Familie Album. Vele oud-Indiëgangers betuigden hun dank voor dit oude en vaak verloren recept. Natuurlijk hebben wij het zelf ook weer klaar gemaakt. Het is erg lekker, beslist niet moeilijk en alles is gewoon in de supermarkt te koop. 

Maak het gehakt aan door de volgende ingrediënten te mengen:

500 gram gehakt  (hoh)

1 ei

50 gram paneermeel

1 theelepel peper

1 theelepel zout

2 fijngesneden teentjes knoflook

Draai er balletjes van ongeveer 2cm van en bak deze heet in 50gram Becel Bak en Braad tot ze echt hard zijn, want anders vallen ze in de saus uit elkaar. Dit duurt een kleine 10 minuten op hoog vuur. Haal uit de pan.

Maak vervolgens de saus

1 klein blikje tomatenpuree

3 blikjes water uit hetzelfde lege blikje

1 eetlepel bruine suiker

1 eetlepel sambal oelek (of naar smaak)

0,25 kopje ketjap manis

Roer er een zakje gefrituurde uitjes door en voeg de balletjes weer toe. Laat 10 minuten rustig pruttelen en voeg heet water toe als het vocht te veel verdampt.

Strooi er een handje fijngesneden peterselie op en serveer met witte rijst en een frisse salade.

Selamat makan!


Details

  • Schrijver

    Marcello en Els
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    ‘de ballen van Miep’
  • Editie

    9-2020

Meest gelezen artikelen