Skip to main content

Recept: Marcello’s Bami Goreng


Familierecept uit moeders oosterse keuken

In de vorige aflevering van Marcello en Els (W)eten wat lekker is hebben we legden we uit dat zolang de coronamaatregelen van kracht zijn wij helaas geen recensies kunnen schrijven. We hebben daarom bedacht dat het tijd is voor het familierecept. Je kent het wel, dat onwijs lekkere gerecht van vroeger dat je moeder, je oma of je buurvrouw altijd klaarmaakte. Zo lekker dus dat je het zelf ook nu nog regelmatig op tafel zet. Nieuwsgierig als we zijn, zijn we naar die bijzondere recepten op zoek. Doe je mee?

Ingrediënten

- pond vlees (varken of kip) in kleine stukjes met zout, peper en een theelepel 5-kruidenpoeder

- 1 pak brede mie van Honig

- 1 à 2 ons taugeh

- 1 Chinese kool gesneden in reepjes van ½ cm

- bosje selderij fijngesneden

- flinke ui fijngesneden

- klein preitje fijngesneden

- 2 tenen flinke knoflook fijngesneden + evenveel verse gember

- 2 eetlepels fijngesneden Tianjin Preserved Vegetables (kan ook zonder)

- 2 kippenbouillontabletjes

- ketjap manis (Kaki Tiga!)

- Chinese kookwijn

Bami Goreng

Uit de beroemde multomap van Marcello’s moeder maakten we deze week de bami goreng. Alweer een recept uit eind jaren vijftig / begin jaren zestig van de Indische kokkie. Als kleine jongen was het Marcello’s ‘lievelingskostje’. Toen, vanwege de seizoensgroenten, niet altijd te maken maar nu anno 2020 het hele jaar door. Kortom, onwijs lekker en nog makkelijk te maken ook. Je bent in een half uurtje klaar.

Bereiding

Op hoog vuur in de wadjan;vlees in kleine porties roerbakken in kokendhete olie en apart houden; ui, knoflook, Tianjin Vegetables en djahé erbij en even fruiten; kool, selderij en verkruimeld bouillontablet erbij en vervolgens het vlees toevoegen; afblussen met de Chinese wijn; mie met één bouillontablet volgens recept koken en toevoegen. Afmaken met scheutje ketjap, taugeh en het preitje.

 


Details

  • Schrijver

    Marcello en Els
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Marcello’s Bami Goreng
  • Editie

    8-2020

Meest gelezen artikelen