Skip to main content

Scheiden doet lijden


Wen er maar aan: weg met het zorgvuldig uitwassen van plastic bakjes, leegschudden van gebruikte broodzakken, uitknijpen van lege drinkpakken en omspoelen van groenteblikjes. Weg met de mini-milieustraat in uw keuken. Weg met het gesjouw naar de zogeheten PMD-container. Want scheiden is passé. 

Het besluit dat we in een heel groot deel van Den Haag verpakkingsmateriaal van plastic, drinkkartons en metaal - PMD dus - niet langer meer aan de bron hoeven te scheiden, heeft de gemeente in november 2022 genomen. Maar het hing eigenlijk al sinds 2017 in de lucht. 

Toen werd duidelijk dat onze toenmalige afvalverwerker veel beter kon scheiden dan gewone Hagenaars. Daarom wordt ‘nascheiding’ vanaf komende maand een feit.

Ik moet bekennen dat dit alles aan mij voorbijgegaan was. Maar dat komt niet doordat ik onder een steen heb gelegen de afgelopen tijd. De gemeente heeft er gewoon nog niet over gecommuniceerd met haar inwoners. Dat gebeurt vanaf september. En dat is ook de maand waarin het nieuwe inzamelen wordt ingevoerd.

Bladerend in het communicatie-plan dat de gemeente in juni publiceerde, lees ik dat Den Haag ook wel gekke henkie zou zijn om alles te houden zoals het was. De vergoeding voor apart inzamelen van PMD ging omlaag. En de spelregels, in dit geval bepaald door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Afvalfonds Verpakkingen, zijn veranderd. Gemeenten moeten kiezen voor bronscheiding, nascheiding of een combinatie van die twee, maar dan wel met duidelijk begrensde gebieden.

Zoethoudertje

Je snapt het al. Den Haag, van oudsher bekend met duidelijke gebiedsindeling (zand en veen), koos voor het combinatiemodel. In wijken met veel ruimte - zoals delen van Loosduinen, Escamp, Leidschenveen, de Vogelwijk en Duttendel - blijft alles bij het oude. Daar haalt de gemeente plasticafval nu al om de week huis aan huis op. Maar in het centrum, Laak, Haagse Hout, de rest van Segbroek en Scheveningen is scheiding aan de bron voorbij. 

Om er geen misverstand over te laten bestaan, verdwijnen 192 van de 335 PMD-containers uit het straatbeeld. De afdeling communicatie heeft er een boodschap bij bedacht, maar die klinkt een beetje als een zoethoudertje: ‘U mag het bij het restafval doen.’

Tot zover is dit een helder, rationeel verhaal. Door de nieuwe maatregelen gaat Den Haag het beter doen tegen lagere kosten. Dat gaat de burger in zijn portemonnee merken. Het enige punt bij de ommezwaai is dat ons stadsbestuur haar milieu-bewuste, ijverig scheidende inwoners niet heeft willen kwetsen. Daarom blijven de PMD-containers rondom winkel-centra in gebruik. Kosten: 410.000 euro. Waarom? Dat kun je teruglezen in de notulen van de gemeenteraadsvergadering van eind december 2022.

Prijskaartje

Wethouder Anne Mulder: “Er zijn bewoners in onze stad die het belangrijk vinden om zelf hun huisvuil te scheiden. Ze zijn er ook heel precies in.”

Judith Kloppenburg, fractievoorzitter CU/SGP: “Dus voor het fijne gevoel dat sommige mensen kunnen hebben bij het scheiden van afval gaan we als gemeenschap ruim vier ton betalen?”

Wethouder Anne Mulder: “Mensen zijn heel bewust bezig met het milieu en willen graag afval kunnen scheiden. Ze doen dat heel gewetensvol, halen de spullen eruit, wat is plastic en wat niet. Het college wil dat graag in stand houden en de mensen die kans geven. Daar staat een prijskaartje tegenover.”

Waarop het AD kopte: Milieu-bewuste burger kost half miljoen euro. Er had ook boven kunnen staan: scheiden doet lijden.


Details

  • Schrijver

    Milja de Zwart
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    15-2023

Meest gelezen artikelen